2013. május 27., hétfő

Néhány szó a telített- és telítettlen zsírsavakról

Nagyon sok alkalommal hallottam a telített- és telítetlen zsírok, zsírsavak kifejezést, de teljes mértékben nem tudtam valójában a két csport közötti különbséget. Nemrégiben lehetőségem volt mindezt egy szakértőtől, mndenki számára érthető módon megkérdezni és kimerítő választ kapni rá. Íme:

Telítetlen zsírsavak: 

  • Gyakorlatilag paniceaként emlegetik őket, azaz csodaszer, mely mindenre jó. Pl. bőrbetegségekre, szív- és érrendszeri megbegedésekre, stb. 
  • Segíti a sejtek működését szabályozni, a sejteken kívül- és belül is jótékony szabályozással bír. 
  • A sejtfal belsején elhelyezkedve könnyebben reagál a külső hatásokra.
  • Rugalmas-, vagy folyékon zsírsavaknak is nevezzük őket, mivel jellemzően a folyékony olajak nagyobb százalékban tartlamaznak telítetlen zsírsavakat.

Telített zsírsavak:

  • A telítetllen zsírsavak a sejtfalat rugalmatlanná teszik, így azok nehezebben reagálnak a külső hatásokra.
  • A szilárd olajak nagyobb százalékban tartalmaznak telített zsírsavakat, mint például a pálmavaj, kókuszolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény szánít! A Tiéd is!