2013. szeptember 1., vasárnap

Paradicsomos szappan szénnel színezve

Itt a paradicsom szezon és a kertünkben olyan sok terem, hogy végre engedhettem a csábításnak és elkészítettem az első paradicsomos szappanomat.
Kíváncsi vagyok milyen lesz az eredmény, mivel a lúg szereti kiszedni a legtöbb növény színét, azonban a paradicsom, helyesebben a benne található likopin elvben kivétel ezen szabály alól. Meglátjuk.

De mi mindenre jó a paradicsom?

  1. Bőrproblémákra - Tisztítja a bőrt, égések esetén pedig csillapítja a sérült területet. Gombák, kelések, fekélyek tisztítására, kezelésére is alkalmas.
  2. Gyulladásos megbetegedések gyógyítására - Legyen az külső vagy belső gyulladás a paradicsom mindkettőre gyógyírt hoz. Csökkenti a reumás, ízületi fájdalmakat, nehezen gyógyuló sebeknek is segít a regenerálódásban
  3. Sejtfiatalító hatása is van - Likopin tartalmának köszönhetően fiatalítja a sejteket, erősíti és megvédi őket. Akiknek sok likopin van a bőrében, azok kevesebb ránccal rendelkeznek.
A szappan az egyszerűen kimérem-melegítem-feloldom-keverem-formába öntöm folyamathoz képest picivel hosszasabban készült, mivel előzetesen kipréseltem a paradicsomok levét és egy mozsárban porrá zúztam a szenet.

Egy jól  bevált, csodálatosan krémes és nagyon jól ápoló receptet választottam ehhez a gyógyító szappanhoz.

Szenes-paradicsomos szappan

Szappan recept
  • 300g kókusz olaj
  • 300g olíva olaj
  • 300g pálmavaj
  • 100g shea vaj
  • 138g NaOH
  • 380g paradicsomlé
  • zsírfelesleg: 8%

A szappan mintázására egy új technikát alkalmaztam - egyelőre van még mit gyakorolnom :)
A még híg massza kb. 1/3-át külön vettem és belekevertem a már előzetesen egy evőkanál olajban elkevert szénport
Mindkét masszát jó pudingos állapotra kevertem (ezt még lehetett volna fokozni)
Amikor mindkét massza elérte a megfelelő állagot az orvosi szenes szappanmasszát 3 ponton egyszerűen a nagy masszához adtam még a keverő edényben.
Néhány nagy mozdulat segítségével márványos hatásúra kevertem még a lábosban a szappanmasszát, majd így öntöttem tömbbe.

Szenes-paradicsomos szappantömb
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény szánít! A Tiéd is!