2013. március 25., hétfő

Zsírfelesleg - mikor mennyit?

A különböző szappanok készítése során újra és újra felmerül a zsírfelesleg és hogy mit is takar pontosan. Tudományos részletezésbe nem kívánok belemenni, arra vannak nálam sokkal jobban értők, azonban összegyűjtöttem, hogy az egyes célokra milyen zsírfelesleggel célszerű kalkulálni.
Néhány szóban azon kedves olvasóim kedvéért, akik most kezdenek a szappankészítéssel barátkozni:
A zsírfelesleget %-ban adhatjuk meg minden kalkulátornak és azt az arányt mutatja, hogy az olajok hány százalékát NEM fogja a lúg elszappanosítani, azaz ennyi olaj marad a szappanunkban ápolásra. Annak minden előnyével és hátrányával együtt.
Előnyként mindenképp az elszappanosítatlan zsírok és olajok ápoló hatását emelném ki. És talán hátránynak is. Hiszen az az olaj vagy zsír, ami nincsen elszappanosítva az bizony ott van a szappanban tartósítatlanul. Azaz megromolhat, megavasodhat.

Általános tisztálkodásra alkalmazzuk a megszokott 5%-os zsírfelesleget (4-5%)
Arcápolásra emeljünk ezen a százalékon és inkább 5-6%-kal dolgozzunk.
Ha babáknak és érzékeny bőrűeknek készítünk szappant, akkor 6, de inkább 8%-os zsírfelesleggel dolgozzunk.
Ha utólag szeretnénk a szappanmasszához a trace/szalagosodási/puding (ki, hogy nevezi) fázisban adni az olajat akkor lehet 0%-kal számolni a zsírfelesleget és e fázisban adni az extra olaj és zsír mennyiségét. Ezt nevezzük superfat-nek. Természetesen lehet 5%-os zsírfeleslegnél is superfat-et alkalmazni, ilyenkor jobban megemeljük az elszappanosítatlan zsírok arányát a szappanunkban.
Viszont! Ha mosószappant készítünk, akkor ez az arány mínuszba (!) mutasson, azaz -5%-os legyen a zsírfelesleg. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a szappanunkban minden olaj és zsír elszappanosodik illetve a szappan még egy kicsit túllúgozott is lesz.

És ezekre az arányokra figyelj mindíg!

Saját tanulópénzem például, hogy büszkén készítettem a 100%-os olíva szappant, majd érést követően boldogan ajándékoztam minden érzékeny bőrű ismerősömnek illetve azoknak, akik nagyon szerették volna ápolni a bőrüket. Igen ám, de utólag vettem észre - hála egyik barátnőm építő visszajelzésének - hogy a számításaimba hiba csúszott és a kalkulátort 0%-on hagytam a szükséges lúg számításakor. Viszont extra adag zsírt nem adtam a szappanhoz. Ennek eredményeként hiába lett tiszta oliva szappan, annak vélt ápoló tulajdonsága helyett egy szárító szappan lett az eredmény, amit utólagos (kéz/test) krémezéssel lehet korrigálni.

Te is lúgoztál már túl szappant? Milyen zsírfelesleggel dolgozol?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény szánít! A Tiéd is!